България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сърцето VS мозъка: Среща с художника Ник Селук

"The Awkward Yeti е пародия на самия мен", разказа пред Bulgaria ON AIR Селук

13.09.2017 | 11:50 Редактор: Мария Аладжова
Сърцето VS мозъка: Среща с художника Ник Селук

Постоянната битка между емоциите и разума, спонтанният избор срещу рационалния. Това е основната тема в комиксите на художника Ник Селук

Американецът, който е психолог по професия, има милиони фенове в социалните мрежи, благодарение на поредиците си The Awkward Yeti и Heart & Brain. 

"The Awkward Yeti е нещо като пародия на самия мен. Героят е непохватен, странен, не знае какво да каже, има проблем с очния контакт. Това беше начин да кажа по преувеличен начин неща за живота ми, които са общовалидни", разказа Селук пред Bulgaria ON AIR по време на фестивала Aniventure Comic Con, който се проведе в София миналия уикенд.

Любопитното около Селук е, че преди няколко години напуска работата си като графичен дизайнер и се посвещава само на комиксите. Казва, че не съжалява за избора си, дори напротив - определя го като най-доброто решение в живота си.

През годините е нарисувал хиляди комикси. А книгата му Heart and Brain: An Awkward Yeti Collection стана бестселър. 

Скоро героите ѝ ще оживеят и на големия екран. Ник обаче обича да е анонимен. Попитан разпознават ли го хората, отговори:

"Не, изобщо. Разпознават работата ми, но мен – рядко. Всъщност повечето хора си мислят, че авторът е помощникът ми, защото има татуировки и пие бира. Дори в родния ми град в Мичиган никой не знае кой съм. Това ми харесва, защото не пречи на начина ми на живот".

Селук окуражава младите ентусиасти, които искат да се занимават с рисуване на комикси: "Давайте, направете го. Не мислете за бизнес. Правете онова, което ви идва отвътре по вашия си начин. Нека е отражение на самите вас".

Вижте във видеото цялото интервю на Ива Григорова и оператора Дамян Гюров.