България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гайди, месене на хляб и забравени гозби

Опит за поставяне на рекорд по време на "Златна Българска Гайда" в Копривщица

31.08.2017 | 10:15 Редактор: Тодор Петров
Гайди, месене на хляб и забравени гозби

На 2 и 3 септември в рамките на Пето гайдарско надсвирване "Златна Българска Гайда" в Копривщица ще се съберат деца, баби и родители в опит да поставят нов Балкански рекорд за "Най-много деца, месещи безквасен хляб в България". 

На специално изработени маси на всеки кръгъл час до 300 участници ще започват общностно месене на безквасни питки. 

"Всеки може да участва, стига да е доведен от дете. Направили сме специални кръгли маси, на които децата ще месят хляб. Ще има гайдарско надсвирване, пресен хляб и забравени храни. Разказваме приказки как зърното става на брашно и как брашното става на хляб. Ще могат да работят с каменни мелници и да си направят част от брашното", разказа организаторът на събитието Ангел Ангелов в "България сутрин".

Присъстващите ще чуят приказка за забравения хляб. Ще има сладкиши от римско и византийко време, както и смесено с мед и поправки вино.

"Бабите се забавляват повече от децата", призна Ангел Ангелов и отбеляза, че единственото, което е нужно за поставянето на търсения рекорд, е желанието. 

"Искам да поканя и децата на Хасково. На 6 септември в 10 часа ще месим на площада в Хасково. Всяко дете ще получи гривна и сертификат, че е участвало в поставянето на рекорда", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Гайдарското надсвирване ще бъде предимно между деца, а Ангел е категоричен - лош гайдар няма. 

"Който свири хубаво на гайда, той е добър човек", убеден е гостът в студиото на Константина Живова. 

На сцената ще се качват между 25 и 40 гайдари, но има и скрити такива в публиката. За свиренето на гайда трябва да имаш много въздух, големи гърди и силни ръце, каза още Ангел Ангелов.

Вижте видеото с целия разговор.