fallback

Столичната библиотека кани читателите на планина

В неделя от 10 часа любителите на книгите ще се съберат на поляната на хижа "Алеко", а събитието е част от инициативата "Библиотека в планината"

25.08.2017 | 10:48 Автор: Мария Аладжова

За втора поредна година Столичната библиотека, съвместно с Дирекцията на Природен парк "Витоша", организира инициативата "Библиотека в планината". Тя е част от традиционните чествания по повод 122-та годишнина от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на туристическото движение у нас. 

В неделя от 10 часа любителите на книгите ще се съберат на поляната на хижа "Алеко", разказа в ефира на "България сутрин" Таня Томова от Столичната библиотека.

Тя показа и исторически издания, които са притежание на библиотеката, а именно - първото издание на "До Чикаго и назад" от 1894 година. Екземплярът е успял да се съхрани по време на бомбардировките над София през 1944 година, а след това се е съхранявал в девическата прогимназия в София.

Друго любопитно първо издание е това на "Бай Ганьо" от 1895 година.

Предстои тези книги да бъдат дигитализирани, за да достигнат до българските читатели зад граница, съобщи още Таня Томова.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback