България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Понто-сарматските степи на територията на "Калиакра" ще бъдат запазени

Плановете са да се премахнат ветрогенераторите, които създават множество проблеми в местността

09.08.2017 | 09:49 Редактор: Василена Василева
Понто-сарматските степи на територията на

Заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за запазване на понто-сарматските степи няма да бъде отменяна.

Ще бъдат сформирани и работни групи към Министерството на околната среда и водите с участието на неправителствени организации, в които ще бъдат обсъдени възникналите на дневен ред проблеми в сектора.

Това е станало ясно след среща, провела се в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов и заинтересованите страни по казуса "Калиакра", съобщи за Bulgaria ON AIR Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците.

Министърът на околната среда и водите увери, че ще направи всичко възможно да защити пред Брюксел продължаване на обсъждане на плана за управление на района.

Негова заповед от месец юли забрани извършване на редица дейности в част от защитена територия "Комплекс Калиакра", където има понто-сарматски степи. Това обаче породи протести на земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от Крайморска Добруджа заради опасения, че рестрикциите в териториите от Натура 2000 ще засегне поминъка им. 

Също така ще бъдат премахнати и ветрогенераторите, които оказват негативно влияние върху мигриращите птици.

"Част от тях се намират и върху понто-сарматски степи и с тяхното отстраняване ще се даде възможност те да бъдат възстановени", обясни още Ирина Матеева.