България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мощно земетресение удари Гърция и Турция, има жертви и ранени

Над 51 вторични труса и пропаднали тавани накараха хиляди да прекарат нощта навън

21.07.2017 | 08:21 Редактор: Тодор Петров
Мощно земетресение удари Гърция и Турция, има жертви и ранени

Мощно земетресение от 6,3 по скалата на Рихтер разтресе Турция и Гърция тази нощ.

Турция осъмна с много тревожна новина. Разлюляха се курортни градчета, където в момента гъмжи от туристи. Трусът е бил на 8,6 км дълбочина в Егейско море, а епицентърът му е гръцкият остров Кос, предаде за Bulgaria ON AIR кореспондентът на БТА Нахиде Дениз. 

По думите й земетресението не е усетено в Истанбул. До този момент няма загинали, но има около 80 ранени в Турция, които не са пострадали сериозно.

Земетресението се е усетило осезаемо в обширен географски район - от Бодрум до Измир и Денизли. Продължават вторичните трусове, до момента са станали над 51. Хиляди хора са прекарали нощта навън. 

Най-много щети има в Бодрум, който е нещо като лятната столица на Турция. Пропаднал е таванът на държавната болница, а болните са били изведени навън, съобщи още Нахиде Дениз в "България сутрин".

Твърди се, че има прекъсвания в телефонните връзки. Големите поражения са на гръцка територия. Съобщава се, че на остров Кос има двама загинали и над 100 ранени.

Междувременно стана ясно, че властите в Турция са посъветвали хората да не се връщат в домовете си заради риск от вторични земетресения.

"Бях вкъщи и за пръв път в своя живот усетих такъв трус. Паниката бе неописуема. Имаше хора, които скачаха от тераси на хотели. За щастие, до момента не съм чула за загинали в Мармарис. Тук е имало цунами в близост до Бодрум" Анелия Никова, която е работеща в Мармарис българка.

Тя добави, че в момента хората все още са по улиците, а туристите отказват да се приберат в хотелите си. Властите опитват да овладеят паниката, но никой не може да предположи колко силен трус ще има, каза още тя.