България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Серия от трусове в Македония. А в България - "затишие пред буря", определи сеизмолог

Проф. Емил Ботев насочи вниманието към застоя, който се наблюдава в микросеизмичната активност на нашата страна

10.07.2017 | 08:43 Редактор: Жанета Нейкова
Серия от трусове в Македония. А в България -

Серията от земетресения в Македония продължава. Има ли опасност от трусове и в България? Появиха се и публикации на македонски медии, че единственият жив вулкан на Балканите, който се намира в западната ни съседка, може да се събуди вследствие на земетресенията в района на Охрид.

"Това, което се случва в Македония за нас не е такава новина. По-неприятното е, че имаме затишие на микросеизмичната активност в България. Това означава "затишие пред буря". Така коментира в "България сутрин" ситуацията в западната ни съседка проф. Емил Ботев, директор сектор "Сеизмология" към Геофизичния институт към БАН.

По думите му това затишие може да означава, че някъде предстои освобождаване на напрежението, тъй като движенията в нашата страна продължават.

"Не е гарантирано, че ще се случи скоро, сеизмолозите не можем да предвиждаме къде и кога земетресение може да бъде очаквано", обясни проф. Ботев пред Bulgaria ON AIR.

По повод публикациите на македонските медии, че вулканът в страната би могъл да изригне в следствие на серията от земетресения, сеизмологът нарече твърденията "просто журналистически спекулации".