България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Ковачев архитекти" връщат Борисовата градина в автентичния ѝ вид

Проектантите предлагат премахване на павилионите и рекламата

17.07.2017 | 08:17 Редактор: Василена Василева

Подробният устройствен план за Борисовата градина, изработен от "Ковачев архитекти", предвижда много от обектите в парка да възстановят своята първоначална функция, както и да бъдат създадени нови такива.

Проектантите предлагат премахване на павилионите и рекламата, както и изграждане на нов спортен център и паркинги с няколкостотин места. Това заяви в студиото на "България сутрин" авторът на проекта арх. Атанас Ковачев.

"Ковачев архитекти" спечели конкурса от 2015 г., на който бе възложено да се изработи подробен устройствен план за Борисовата градина.

Проектът на архитектурното студио беше избран сред седем предложения и определен като "най-консервативен" заради предвиденото запазване на автентичния облик на парка.

По повод дебатите, които бяха предизвикани около новината, че заведението "Маймунарника" ще бъде премахнато, той обясни, че подобен тип заведения не могат да съществуват в сегашния си вид.

"Идеята е в тях да не се сервира алкохол и да не работят до късно. На мястото на заведенията до езерото "Ариана" ще се появи старата бирария "Ариана", която ще бъде възстановена в своя автентичен вид", каза арх. Ковачев.

Георги Бакалов от Съюза на архитектите уточни, че задачата на устройствения план е максимално да защити обществените интереси. 

"В началото на есента ще бъде организирано обществено обсъждане, на което гражданите ще могат да се запознаят с него и да изразят своето мнение. По този начин проблемът няма как да не се реши", категоричен бе той.

Пред Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Комисията по екология в СО Ана Стойкова посочи, че концепцията на проекта на "Ковачев архитекти" третира Борисовата градина като обект с национално значение и щади най-много парка.

"В момента огромен проблем се явява липсата на контрол върху частната собственост на територията му, тъй като нямаме механизмите за въздействие върху тези обекти. Устройственият план предвижда промени именно върху тази собственост, за да може да се запази целостта на Борисовата градина и територията да бъде оформена", обясни още Ана Стойкова.