За празника 135 години Борисова градина - разходка с файтон от 20 век

Столична община предвижда инициативи, с които да обнови облика на най-големия парк в София

15.07.2017 | 12:16 Редактор: Жанета Нейкова
За празника 135 години Борисова градина - разходка с файтон от 20 век

Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Софиянци и гостите на столицата можеха днес до 14.00 часа да се разходят из Борисовата градина с автентичен царски файтон от началото на 20 век. Инициативата е част от поредицата от честванията 135 години от решението за създаване на най-големия парк в София.

"По повод кампанията "135 години Княз-Борисова градина", днес гражданите имат възможност да се повозят на файтона", разказа пред Bulgaria ON AIR зам.-кметът на София Йоана Христова.

За телевизията тя информира още, че има редица други инициативи, които Столична община предвижда. Една от тях е създаване на алея на птиците, която да насочи вниманието на гражданите към ценните видове и тези, характерни за територията на парка.

"Предстои реставриране на езерото, в което ще бъде поставена къщичка за плаващите птици", продължи Христова. 

Освен алеята за птиците, предвижда се такава и за вековните дървета. Също така Столична община работи по популяризирането историята на "Княз-Борисовата градина", като е разработила видеоклипове с интересни факти за нея.

"Всеки може да чуе историята на Борисовата градина в сайта на общината www.sofia.bg", съобщи зам.-кметът за Bulgaria ON AIR, директно от автентичния файтон.