България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Близки на загинали при катастрофи излизат на шествие, искат законови промени

Не може да сме първи по убийства на пътя, настоя Настимир Ананиев пред Bulgaria ON AIR

04.07.2017 | 08:02 Редактор: Тодор Петров
Близки на загинали при катастрофи излизат на шествие, искат законови промени

Семейства на загинали при катастрофи излизат на шествие днес в София, с цел изпращане на послание за промяна и спиране на войната по пътищата.

"В 17 часа имаме кръгла маса, в 18:30 часа започваме шествие от НАТФИЗ до Министерския съвет. Имаме голямо обединение и искаме да видим конкретни действия. Не може да сме първи по убийства на пътя", заяви пред Bulgaria ON AIR бившият председател на Транспортната комисия в НС Настимир Ананиев.

"След като има умисъл, нарушителят трябва да бъде съден за пътно убийство. Движиш се с превишена скорост в аварийната лента и очевидно нарушаваш всички разпоредби. В момента нашето законодателство предвижда до 6 години затвор за такова престъпление", обясни той и се обяви категорично за промени в Наказателния кодекс. 

Румяна Чобанова, която загуби своя съпруг при трагичен инцидент на АМ "Хемус", е организатор на шествието. Тя подчерта, че това е едва първата стъпка и постепенно нещата ще стават по-агресивни

"Съпругът ми бе на работа, спря да помогне на предишна катастрофа и остана там. Все още тече досъдебно производство по случая. Наблюдаващият прокурор по делото е много съвестен човек и разчитам на това работата да се свърши добре", сподели тя в "България сутрин".

Румяна Чобанова добави, че разчита на това премиерът Борисов да вземе нещата в свои ръце и те да се променят. Според нея правосъдието отсъства при тези инциденти, а прекалено много служби се занимават с проблема..

Следващото събитие ще се проведе на 19 юли.

Очаквайте видео с целия разговор.