България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Причина №1 за катастрофите по пътя била липсата на култура у хората

Законът за движение по пътищата е опорочен, категорични бяха Александър Бакалов, Любка Маринова и Ива Екимова пред Bulgaria ON AIR

23.06.2017 | 08:15 Редактор: Иван Берберов
Причина №1 за катастрофите по пътя била липсата на култура у хората

Голямата трагедия на закона за движение по пътищата е опороченото му прилагане. При него е придаден правилник от стария закон. Концептуалният проблем за повечето катастрофи е липсата на култура у хората. Институциите трябва да се опитват да възпитават доброто поведение. Хората пренасят агресията си върху пътното платно, а не бива.

Това посочиха Александър Бакалов, клуб "София райдърс", Любка Маринова, Асоциация на пострадалите от катастрофи и PR-ът Ива Екимова в студиото на "България сутрин".

Според гостите квалификацията за управление на моторните превозни средства и по-специално двуколесните е задължителна.

"Квалификацията и екипировката са задължителни! Те не са като да си осолиш салатата – или искаш, или не", категоричен бе Бакалов пред Bulgaria ON AIR.

Отнемането на предимството и пресичането на двойно непрекъснатата осева линия, както и минаването на червено са основните причини за катастрофа в градска среда, допълни още той.

Любка Маринова отбеляза, че трябва да се сложат броячи на всички светофари, за да може шофьорите да преценяват колко време имат докато стигнат до кръстовището.

А PR-ът Ива Екимова завърши с призива да се изпълнява всяка маневра абсолютно стриктно.

"Мотоциклетистът е наистина уязвим. Трябва стриктно да се внимава при всяка маневра. Всички шофьори трябва да бъдат дисциплинирани, така че участниците в движението да са предпазени. Агресията постоянно се катализира и се набива в очите на децата ни", заключи тя.

 

 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Николай_Иванов
преди 6 години
Всъщност липсата на законова реакция по темата провокира хората да започнат да прилагат закона на джунглата - след като ти е ясно, че правоприлагащите органи се чешат да не казвам къде и няма да има никакви последици за нарушителя, съвсем логично е да вземеш закона в собствени ръце и да раздаваш справедливост. Така че агресията по пътищата идва основно от чувството за безпомощност - знаеш, че ще му се размине и не можеш да го приемеш, за това и реагираш по този начин. Единствения шанс да се прекрати тази агресия е КАТ, прокуратура и съд да за почнат да прилагат духа на закона, вместо да търсят буква, по която да се измъкнат от налагане на ефективни наказания. Сигнализирай за неуместен коментар