България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да изберем качествени слънчеви очила?

Най-сигурното място - оптиките

27.06.2017 | 10:22 Редактор: Василена Василева
Как да изберем качествени слънчеви очила?

Лятото дойде, идват и големите горещини. Как да предпазим очите си? Знаем ли как да избираме слънчевите очила и на какви критерии трябва да отговарят те?

Най-доброто място за закупуване на качествени слънчеви очила са оптиките. В тях има строг контрол, а също така и постоянно подлежат на проверки от страна на съответните органи, посочи в студиото на "България сутрин" Павел Цветков, собственик на български бранд очила.

Риск крият очилата, които се продават онлайн и по уличните сергии, защото там гаранция за UV-защита няма.

"За да изберем най-добрата категория на защита на стъклата, трябва да се съобразим с това къде ще бъдат носени те. За шофиране например най-подходяща е трета категория на UV-защита, защото стъклата не бива да бъдат нито много тъмни (каквито са тези от четвърта категория), нито прекалено светли (първа и втора категория, подходящи за есента). Важно е също така да имат поляризация, която предотвратява неприятните отблясъци, причинени от слънцето и пътната настилка", посъветва Павел Цветков.

Екип на Bulgaria ON AIR потърси мнението за качеството на слънчевите очила на търговци на дребно, които продават съответните артикули в уличните магазинчета и сергиите. Те споделиха, че продуктите, които предлагат са китайски, на етикетите им е обозначено, че имат съответната UV-защита, но според тях гаранция за качеството не може да има дори и в специализираните оптики.

От друга страна случайни минувачи споделиха пред камерата ни, че избягват да купуват фалшиви очила и предпочитат да отделят по-голяма сума, за да са сигурни, че предпазват зрението си.