България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Населението на България стремглаво се топи

Според доклада на ООН страната ни ще намалее до 3,8 млн. души през следващите 83 години

27.06.2017 | 09:48 Редактор: Василена Василева
Населението на България стремглаво се топи

Последните изследвания потвърждават тенденцията, която наблюдаваме от години насам в България - ниска раждаемост и застаряващо население.

Според доклада за 2017 година, публикуван от Обединените нации, независимо от сценариите за развитие на трите основни демографски процеси, българското население ще продължи да намалява. Това посочи в студиото на "България сутрин" д-р Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека към БАН. 

Страната ни ще се стопи до 3,8 млн. души през следващите 83 години, прогнозира доклад за световната демография на Организацията на обединените нации (ООН).

По данни на Националния статистически институт в края на миналата година у нас са живеели 7,1 млн. души.

Според прогнозата на ООН през 2100 г. населението у нас ще бъде едва до 3,8 млн. души или с 3,3 млн. по-малко от края на миналата година.

През 2030 г. населението ще се стопи до 6,4 млн., а през 2050 г. - до 5,4 млн.

Пред Bulgaria ON AIR социалният антрополог Харалан Александров посочи, че основните фактори, свързани със значителните демографски промени са климатични аномалии, изчерпване на почвите, земеделски срив или пък епидемии. Според него причините у нас вероятно са свързани с културата. Те обаче все още не са докрай изследвани. 

"Българското население упорито отказва да се домодернизира, спира да живее с организация на отношенията, перспективите на икономиката и на обществения и политическия живот. Двойните стандарти и организирането на вертикални йерархии са само част от проблемите на обществото ни", категоричен бе Харалан Александров.