Населението на България се топи драстично!

Падаме под 7 млн. души през 2020 година

26.06.2017 | 13:04 Редактор: Тодор Петров
Населението на България се топи драстично!

Населението на България ще намалее драстично през следващите години. Това показват данни на Икономическия и социален съвет на ООН. 

Страната ни е една от държавите, за които организацията дава негативна прогноза за демографската картина. 

2 милиона и 800 хиляди души. Толкова българи ще живеят у нас , ако се сбъдне негативният сценарии на ОНН. В доклада на организацията се виждат три варианта за демографската картина в страната за началото на следващото столетие. 

Според най-добрия вариант в България населението ще бъде малко под 5 млн. през 2100 година. 

3 милиона и 850 хиляди души пък е средната прогноза на ООН. Негативните прогнози обхващат и доста по-ранен период. Още след три години населението у нас ще падне под 7 милиона, а психологическата бариера от под 5 млн. българи, живеещи в държавата ще бъде достигнат 2060 година.

Прогнозата на ОНН се основава на очакванията за миграцията, раждаемостта и смъртността. У нас основният проблем са малкото бебета, които се раждат.

Засега възможностите негативните прогнози да не се сбъднат изглеждат малки. Като единственият реалистичен сценарии се очертава голям миграционен поток към България. 

Ако случайно се отзовете в благоевградското село Бураново, ще видите как прогнозите стават факт. Тук 2100 година своеобразно е настъпила. Преди време в селото на живеели 1500 души. Сега са останали около 150, предимно възрастни хора. 

Младите отдавна са заминали, деца няма, а някогашното училище е просто изоставена сграда. 

А хората в Бураново си помнят времето, когато в една къща са живеели по 8-9 човека, хлябовете са се изкупували още сутринта. Днес се радват, когато някой от отдавна заминалите се върне дори само за уикенда.