България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Социолог вижда пълзящ сценарий за промяна от парламентарна към президентска република

Михаил Мирчев смята, че Президентството може да стабилизира системата, Георги Харизанов не се съгласи с думите му

27.06.2017 | 08:59 Редактор: Жанета Нейкова
Социолог вижда пълзящ сценарий за промяна от парламентарна към президентска република

Още от миналата година с лансирането на Румен Радев пълзи едно усещане за сценарий за промяна в политическата система на България и преход от парламентарна към някакъв вид президентска република. Това твърди в "България сутрин" социологът Михаил Мирчев. 

Гостът постави този въпрос след статистическите данни за нисък рейтинг на парламента и управляващото правителство и риторично попита: "Коя всъщност е единствената институция която може да стабилизира системата?" На което Мирчев веднага си отговори - "Президентството!".

Георги Харизанов от Института за дясна политика пресъздаде отговора на Мирчев като допълни: "Коя институция може да стабилизира системата? Тази, от която не зависи нищо!"

"Този сюжет е невъзможен, тъй като липсва каквато и да била политическа подкрепа за такова решение", категоричен бе експертът.

Гостите на Bulgaria ON AIR коментираха създалото се напрежение между Министерски съвет и Президентството заради проекта със закупуването на нови бойни самолети за армията ни, което доведе до конфликт между Борисов и Радев, след като правителството даде заден ход за започването му.

Според Михаил Мирчев казусът е само удобният повод, заради който възниква тази "война" между институциите.

"Колеги извадиха поредното рейтингово изследване. Там се вижда как за първи път от 12 години популярността на Бойко Борисов е много по-ниска (с 33%) от тази на президента Радев (57%). Борисов не е свикнал да бъде засенчван от някого. Това е личният проблем, който ще се пренесе на територията на сериозната политика", смята социологът.

Харизанов не се съгласи с думите на Мирчев и посочи, че ако има подобна мотивация за конфликта, това би било изключително несериозно.

"Много е важно, когато ще се похарчат около 9 млн. лв. от парите на данъкоплатците, процедурата да бъде максимално публична и всички да сме наясно какво се купува с парите ни!" - отсече експертът.