България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Автошколи на протест: "Ние не сме корумпирани"

Електронната система обърквала дейността на фирмите и инструкторите

26.06.2017 | 08:23 Редактор: Василена Василева
Автошколи на протест:

Бъркотията с изпитите е огромна, фирми и инструктори са блокирани и не могат да изпълняват своята дейност, защото вместо да се яви група от 10 човека на изпит в един ден, тя бива разбивана от електронна система и в рамките на пет дни се явяват по двама човека дневно. По този начин инструктурите не могат да си вършат работата. Това заяви в студиото на "България сутрин" председателят на Асоциацията на автомобилистите в България Красимир Георгиев.

"Изглежда, че Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" има интерес и дори умишлено създава предпоставки за наслояването на подобни проблеми, коментира още той.

Автошколите от цялата страна настояват за диалог с Министерството на транспорта във връзка с промените при провеждането на изпитите за шофьорска книжка. Те искат разделение между разрешителната, контролната и изпитната дейност. Според представители на школите в момента липсва диалог, техните молби и предложения не са чути, затова на 27 юни свикват национален протест в София под наслов "Ние не сме корумпирани".

Пред Bulgaria ON AIR Йонко Грозев, който е председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, посочи че по заповед на новия зам.-министър на транспорта има засилено видеонаблюдение по време на шофьорските изпити. 

"Тъй като не е ясно за какво точно ще бъде протестът не виждам смисъл да активираме напрежение в обществото, подкрепяме всички необходими мерки за намаляване на жертвите на пътя, но е факт, че реформата трябва да започне от "Автомобилна администрация", посочи Йонко Грозев.

Той допълни още, че е необходимо да се инвестира в обучение на квалифицирани кадри, а решението на проблемите било въпрос на воля за разговори.