Автошколи недоволстват: Има забавяне на шофьорски изпити

Курсисти чакат със седмици да се явят на изпит за правоуправление на автомобил

15.10.2016 | 11:57 Редактор: Ирина Георгиева
Автошколи недоволстват: Има забавяне на шофьорски изпити

Автошколи в луда надпревара за изпитни комисии. Проблем се оказва не само теоретичната, но и практическата част на изпита. Курсисти чакат със седмици да се явят на изпит за правоуправление на автомобил.

Над 150 автошколи в столицата се борят за дати за изпити за своите курсисти. Системата на ДАИ за записване на кандидат-шофьорите за практически изпит се активира точно в 9:30 всеки петък. Оказва се, че 30 секунди по-късно датите за Изпитните Комисии вече са разпределени и заети.

"Случвало се 10-20 души да чакат за изпит повече от две седмици. Хората недоволстват. Определено недоволстват, защото чакат доста време за изпит", коментира ръководителят на Школа Росен Георгиев.

Хаосът се допълва и от факта, че за всички столични школи изпитващите от ДАИ са само 15 души.

"Тези, които нямат моя късмет и не успеят да си резервират Изпитна Комисия остават без такава. Съответно школата няма изпит за съответната седмица", добави Георгиев.

Преди дни от ДАИ обясниха, че много от досегашните инспектори са уволнени заради случаи на корупция. Това е причината изпитите за шофьорска книжка да преминат изцяло в ръцете на държавата.

"Няма хора, които да стоят и да чакат. Бих казал, че с тази смяна на организацията на провеждане на изпита, ние освободихме капацитет", коментираха от Агенцията.

Гилдията в София вече подготвя подписка срещу начина на провеждане на практически изпити и остава в готовност за протест.