България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Употребата на алкохол е най-честата причина за удавяния

Доц. Стоян Андонов със съвети пред Bulgaria ON AIR за предотвратяване на инциденти през предстоящия летен сезон

14.06.2017 | 11:08 Редактор: Василена Василева
Употребата на алкохол е най-честата причина за удавяния

Плуването непосредствено след консумацията на алкохол и обилно хранене е изключително опасно, защото налягането на водата може да предизвика повръщане, което от своя страна да доведе до задавяне.

При процеса на храносмилане мозъкът се обезкървява и при гмуркане може лесно да се загуби съзнание, посочи пред Bulgaria ON AIR Стоян Андонов, председател на националната комисия по водно спасяване към НС на БЧК.

Той посъветва зрителите, когато са на почивка около водните площи, задължително да се съобразяват с това дали те са обезопасени. А хората, които не се чувстват уверени в себе си, да посещават само охраняеми плажове и плувни басейни.

"Смея да твърдя, че 99% от българските спасители са отлично подготвени, системата за обезопасяване както на плувните басейни, така и на морските плажове е изключително добра. Всяка година по охраняемите участъци от черноморието ни от удавяне биват спасявани между 3 и 4 хил.души. През последните няколко години за щастие се наблюдава спад в броя на жертвите, допълни още Стоян Андонов.

Очаквайте видео!