България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Втори Марш за европейско правосъдие с искане за съдебна реформа

Датата 14 юни е символична, защото припомня протестите #ДАНСwithme през 2013 г.

14.06.2017 | 08:34 Редактор: Василена Василева
Втори Марш за европейско правосъдие с искане за съдебна реформа

Втори Марш за европейско правосъдие ще се проведе на 14 юни. Датата е символична, тъй като това е денят, в който през 2013 г. парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Когато провокациите към държавата станат прекалено нагли и опасни, обществото реагира. 4 години по-късно обаче няма никакви радикални промени. Бяха въведени само няколко минимални стъпки, които опорочиха, така че да не работят. А именно проведеното конституционно изменение и започването на съдебна реформа, довели до разделянето на ВСС", обясниха организаторите "Правосъдие за всеки".

Пред Bulgaria ON AIR те бяха категорични, че се обявяват против факта, че налице е главен прокурор, който заявява директно, че не дължи обяснения никому за действията си, анонимна и неефективна прокуратура, която прилага избирателно правото, управляващи политици, които твърдят, че съдебната реформа не включва прокуратурата, председател на Върховен административен съд, който участва в манипулации на изборите за нов ВСС, и министър на правосъдието, призоваващ за тишина в системата, за да не се говори за корупция, зависимости и фактическия отказ от правосъдие.

От "Правосъдие за всеки" настояват президентът Румен Радев да завърши консултациите за състоянието на съдебната система с конкретни предложения, които да внесе в КСНС, да инициира обществен дебат за нова конституционна реформа и да депозират предложения в Народното събрание.

Началото на протеста в София е днес от 18.30 часа пред Съдебна палата. Протестни шествия ще има още в Пловдив, Варна и Сливен.