България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Граждани на протест за истинска съдебна реформа

Организираха Марш за европейско правосъдие след "ЦУМ-гейт"

23.05.2017 | 08:09 Редактор: Тодор Петров
Граждани на протест за истинска съдебна реформа

Марш за европейско правосъдие, организиран от "Правосъдие за всеки", ще се състои днес. Граждани излизат на протест за истинска съдебна реформа в България.

Димо Господинов от "Правосъдие за всеки" призна в "България сутрин", че протестът има е свързан с "ЦУМ-гейт". По думите му срещата на главния прокурор с бизнесмена Сашо Дончев е повод да си припомним в какво състояние са българските институции. 

"Ако Сашо Дончев е опитал да търгува с влияние или да подкупи главния проурор, има съмнения за престъпление. ВСС нагло отказва да извърши проверка на случая. Това е поредният знак, че не живеем в правова държава", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът Валерия Велева не споделя мнението на Димо Господинов и го контрира с думите: Коментирайки тази среща, да сте говорил с някой от участниците в нея? 

"Говорила съм и с тримата участници в тази среща. Там няма извършено никакво престъпление", категорична бе тя в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Според нея има опит от страна на Дончев да окаже въздействие върху главния прокурор по проверки на прокуратура срещу КЕВР, каквато е отказана от Сотир Цацаров. 

"Трябва да се говори истината, когато се коментира срещата, а не да се върви с митове и клишета", отбеляза още тя.

Бившият зам.-председател на АБВ Марин Киров коментира, че от години се правят внушения, че главният прокурор е безконтролен и безотчетен. По думите му обвинител номер едно в държавата пише своите отчети, но не е викан на изслушване в парламента.

"Ако ще коментираме срещите на магистратите, трябва да е на равна основа", посочи Марин Киров, визирайки срещата на шефа на ВКС Лозан Панов в адвокатска кантора, за която Сотир Цацаров говори преди дни.