България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Спешните медици срещу нова наредба за алкохолните проби

Д-р Десислава Кателиева и бившият депутат Настимир Ананиев коментират темата пред Bulgaria ON AIR

13.06.2017 | 07:45 Редактор: Тодор Петров
Спешните медици срещу нова наредба за алкохолните проби

Спешни медици се обявиха против проектонаредба за тестване на шофьорите за алкохол. Тази наредба е в разрез с няколко нормативни акта, подчерта д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната помощ в "България сутрин".

Тя се обяви твърдо против свеждането на времето за взимане на кръвна проба до 90 мин. и такива шофьори да минават пред истинските спешни случаи. 

"Недопустимо е да оставя пациент с непосредствена опасност за живота и да отделя 20-30 мин...", посочи д-р Кателиева в студиото на Bulgaria ON AIR. На свой ред тя попита защо в новата наредба е премахната възможността хората, които не са в спешно състояние, да бъдат тествани в останалите болници в страната.

"Знаете ли как се взима проба на човек, който е под влияние на алкохол? Стават агресивни, предлагат подкупи, лъжат, опитват се да вкарват други хора", обясни д-р Кателиева.

Бившият председател на Транспортната комисия в 43-то НС Настимир Ананиев подчерта, че наредбата отдавна е трябвало да бъде променена. По думите му обаче, Националната асоциация на работещите в спешната помощ е трябвало да изпрати протестното си писмо до министъра на транспорта, а не до министъра на здравеопазването.

"Трябва да се вземе предвид становището на Асоциацията. Наредбата дава възможност на медиците, ако има забавяне във взимането на пробата, причините за това да се опишат", каза още бившият депутат.

Настимир Ананиев добави, че е съгласен с възраженията с взимането на кръвни проби за алкохол да не се ангажират само спешните центрове.

"Нито са ни купили нови линейки, нито са ни разширили спешните отделения. Няма нормативен акт, който да обяснява, що е спешно отделение и по какъв начин работи. И ние ще носим административна отговорност, ако тази наредба влезе", сподели още д-р Кателиева.

Тя добави, че спешните медици не предвиждат протест, но техният истински протест са напусканията и текучеството. "В този хаос и стрес дори за 1500 лева заплата хората вече не искат да работят", отбеляза тя.