България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Д-р Десислава Кателиева: Освобождаването ми от "Пирогов" е политическа поръчка

"Бях уволнена, след като застанах в защита на д-р Кацаров", коментира тя в "България сутрин"

08.03.2017 | 07:49 Редактор: Мария Аладжова
Д-р Десислава Кателиева: Освобождаването ми от

Политическа поръчка - това е причината, поради която е била освободена от "Пирогов" д-р Десислава Кателиева, заяви самата тя в "България сутрин". В ефира на Bulgaria ON AIR тя обясни, че не е получила предизвестие, а до развръзката се стигнало след като дала гласност на наболял въпрос в здравеопазването:

"При участието си при вас аз заявих, че трябва да се спре тази политика на реваншизъм и разчистване на сметки и трябва да се погрижат наистина за спешната помощ в България. Не е редно да бъдат премахвани хора, които през последните две години градиха някаква политика в спешната помощ и би трябвало да се спазва някаква приемственост в политиката на спешната помощ", коментира д-р Кателиева.

"Аз практически бях уволнена, след като застанах в защита на д-р Кацаров и след като внесох протестна декларация срещу сливането на спешната и на неотложната помощ в Националния рамков договор за 2017 година", добави тя.

Кателиева беше категорична, че няма да обжалва, но ще даде гласност на казуса, както в страната, така и в чужбина "за това как се отнасят с един спешен медик, който има смелостта да казва истини".

"В България се прави остър завой в политиката спрямо спешната помощ и се саморазправят с хората, които мислят по различен начин", добави в заключение тя.

Паралелно с отвореното писмо на д-р Кателиева от "Пирогов" излязоха с позиция, че тя е била освободена на основание на чл. 334, ал. 1 от Кодекса на труда - Раздел прекратяване на трудов договор за допълнителен труд, и е било изплатено за обезщетение за неспазено предизвестие.

"Нашето здравеопазване в момента се държи на нашия извънреден труд. Ако всеки един работодател постъпи като проф. Балтов, ще трябва да се затворят не кабинети не, отделения а цели болници, които съществува благодарение на нашия допълнителен труд и на нашия извънреден труд", отговори д-р Кателиева.

Вижте пълния разговор: