България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Световният ден на кенгуру-грижата вече и в България

По този повод днес се провежда Ден на отворените врати в Педиатрията в София

15.05.2017 | 11:41 Редактор: Мария Аладжова
Световният ден на кенгуру-грижата вече и в България

Фондация “Нашите недоносени деца” поставя началото на отбелязване на Световния ден на кенгуру-грижата в България. Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета, с най-много доказани ползи. 

Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа до кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно. 

Проучванията доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. По този повод днес се провежда Ден на отворените врати в Педиатрията в София - допускане на майките и бащите за продължителен контакт кожа-до-кожа с децата.

"За първи път в България честваме Деня на кенгуру-грижата, която е отдавна използвана практика. Основният компонент на тази практика е да се осигури телесен контакт кожа с кожа на недоносените дечица с тяхната майка. Има научни доказателства за това, че редовното практикуване на кенгуру-грижата оказва най-благоприятно въздействие върху здравословното състояние на недоносените деца, намалява нарушенията на дишането, които са един много сериозен проблем, особено при децата под 32-та гестационна седмица на бебето", обясни доц. Георгиева от Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф. д-р Иван Митев" ЕАД - София".

Интересното при този метод е, че се е зародил в страните от третия свят, където често има липса на кувьози. С времето обаче се оказва, че всъщност контактът кожа до кожа всъщност действа изключително благоприятно, както за бебето, така и за майката.