България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо някои жени решават да станат майки на по-късен етап от живота си?

Егоизъм, страх, чувство за отговорност или очакване на перфектния мъж? Отговорите търсиха пред Bulgaria ON AIR Маргарита Петкова и Анна Тодорова

10.05.2017 | 10:15 Редактор: Жанета Нейкова
Защо някои жени решават да станат майки на по-късен етап от живота си?

Несигурното бъдеще е една от причините за тревожната тенденция при жените, които взимат важното решение да станат майки, но на по-късна възраст. Егоизъм, страх или чувство за отговорност?

"Не смятам, че кариеризмът е сред причините за това решение, защото у всяка жена е заложен инстинктът да бъде майка" каза в студиото на "България сутрин" поетът Маргарита Петкова.

Тогава остана отворен въпросът защо България е една от страните, в която, според световна статистика, майчинството се случва на 35 и след тази годишна възраст. Като отговор бе предположен и очакването на перфектния мъж.

"Гледната точка на романтизма е малко наивна. Въпросът е жената да има избор. По-добре е децата да дойдат на по-ранна възраст, но има и плюсове, ако те се родят по-късно", твърди психологът Анна Тодорова.

По думите й пред Bulgaria ON AIR има проучвания, които доказват, че децата, които са родени на по-късен етап, са по-успешни, защото родителите им са по-стабилни.