България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да си направим диетична торта от семена?

Хранителният консултант Яна Данаилова показа пред Bulgaria ON AIR как да приготвим полезния сладкиш

08.05.2017 | 07:53 Редактор: Василена Василева
Как да си направим диетична торта от семена?

Често се случва да прекалим с количествата храна след празниците. За да влезем във форма след Гергьовден е добре да набавим на организма си витамини, минерали и микроелементи. Това каза нутриционистът, хранителен консултант и инструктор по йога Яна Данаилова и показа в студиото на "България сутрин" как да си направим вкусна диетична торта от семена.

Кокос, макове семе, годжи бери, канела, сусам - пълнозърнест, тиквени семки, ленено семе, пълнозърнест суров тахан и фурми са съставките, които хранителният консултант беше приготвила.

"Всичко останало, от което се нуждаем е блендер и малко въображение", каза Яна.

"За приготвяне на блата добавяме семената в блендер, а ако искаме да придадем шоколадов вкус на здравословната торта, можем да добавим какао към нея. Количеството на използваните продукти зависи изцяло от това колко голям сладкиш планираме да приготвим", допълни още тя.

Можем да оставим семената на по-едри парченца или да ги смелим по-хомогенно. Задължително е обаче те да са смлени, защото по този начин се усвояват полезните им съставки.

"Ако консумираме цели ядки те трябва да бъдат предварително накиснати във вода", подчерта нутририонистът.

Когато вече сме смлели семената в блендера ги изсипваме в купа, добавяме към тях петмеза от фурми, тахана и разбъркваме до хомогенна смес. Полученото сурово тесто разстиламе в тавичка и украсяваме по собствен вкус с кокос и годжи бери.

След като се приготви сладкиша е добре да го оставим за известно време във фризера, за да стегне.

Най-важно е, че в този сладкиш няма никаква добавена захар, а липсата на термична обработка спомага за запазването на полезните свойства на ядките, сподели Яна пред Bulgaria ON AIR.

Тя обясни още, че за бъдем здрави е добре да консумираме храни, източник на полезни мазнини като ядките, авокадото и маслините например.

Вижте видеото с начина на приготвяне: