България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чия е вината за рушенето на културното ни наследство?

Министерството на културата не може да се грижи за всеки проблем, посочи археологът Николай Овчаров

02.05.2017 | 09:56 Редактор: Василена Василева
Чия е вината за рушенето на културното ни наследство?

Рушим културното ни наследство. Трябва да се следи работата на конкретните институциите, защото Министерството на културата не може да се погрижи за всеки подобен проблем. Това заяви пред Bulgaia ON AIR археологът проф. Николай Овчаров по повод изчезващите емблематични за София сгради.

В студиото на "България сутрин" той заяви, че по конкретния проблем предишното правителство е свършило доста работа с актуализирането и изграждането на експертни съвети в големите градове.

По думите му, ако средствата за финансиране не бъдат правилно разпределяни и насочвани към конкретни обекти, никога няма да стигнат.

По отношение на археология европейско финансиране няма, категоричен бе Овчаров. Той допълни, че реставрацията на западното крило на Перперикон вече е завършена.

"Когато гледам хората, които се разхождат там осъзнавам, че работата ни не е била напразно", допълни още археологът.

По повод обвиненията, че обекта Перперикон е свързан с нечисти сделки и търговия, Николай Овчаров заяви, че се въздържа от коментар и призова всеки, който се съмнява в незаконна дейност да отиде до Перперикон да види с очите си свършената работа.