България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предложили 100 хил. лв. на Петър Стоянович да бутнат "Двойната къща"

Бившият министър на културата настоя за промени в Закона за опазване и закрила на културното наследство

02.05.2017 | 09:24 Редактор: Тодор Петров
Предложили 100 хил. лв. на Петър Стоянович да бутнат

Представител на инвеститор се е срещнал с Петър Стоянович по времето, когато той бе министър на културата и му е предложил 100 хил. лева, за да бъде съборена емблематичната за София "Двойна къща".

Това разкри самият Петър Стоянович в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, коментирайки изчезващите емблематични за София сгради и защо продължаваме да рушим културното ни наследство. 

"Това е проблем на манталитета и качеството на политическата класа. Няма достатъчно гражданска енергия и критики, за да може обществото да притисне политиците да си свършат работата", сподели Петър Стоянович.

Бившият министър на културата е категоричен, че има големи пропуски в действащия Закон за опазване и закрила на културното наследство и по думите му той е направен така, че може да удовлетвори всякакви бизнес интереси

Стоянович отправи призив към кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект на столицата Здравко Здравков да предложат защитата на недвижимото културно наследство на страната ни да влезе като част от приоритетите на управленската програма. Той е убеден, че единственото решение на проблема е в промяна на закона.

Bulgaria ON AIR потърси позицията на Столичната община като страна по казуса с "Двойната къща". Зам.-кметът на София по култура и образование Тодор Чобанов обясни, че в случая има подмяна на обществения дневен ред. 

"През 2014 г. собственикът е изпълнил предписанията и е изготвил проект за съхраняване на културната ценност. Внезапно миналият ноември внася предложение с искане да се отнеме статутът на обекта, което му развързва ръцете. Ще направим всичко възможно този случай да не се повтаря", обясни Чобанов и подчерта, че институциите са помогнали за лошите намерения на собственика.

Той е категоричен, че експертите, които са "работили за ликвидирането" на "Двойната къща", трябва да бъдат освободени. "Изпратихме сигнали до прокуратурата за други случаи, готвим и още сигнали", отбеляза Тодор Чобанов.