България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За какво следи фотографът? За жестовете на политиците!

Евгени Димитров и Йордан Симеонов пред Bulgaria ON AIR за скритите от аудиторията кадри

02.05.2017 | 09:16 Редактор: Жанета Нейкова
За какво следи фотографът? За жестовете на политиците!

Фотограф, който се занимава с политическа фотожурналистика е изключително важно да следи процесите, които се случват в страната, за да умее да открива какво стои зад усмивките, зад здрависванията и всички други жестове на политиците, за да може да "хваща" нещата в техния подтекст. 

Това каза фотографът Евгени Димитров, който коментира в студиото на "България сутрин" какво остава скрито в репортажната фотография за аудиторията.

"Зад поведението на политиците понякога виждаме формално усмихване, понякога здрависване, което говори за съвсем различни намерения за добронамереност, а понякога и естествена сърдечност", отбеляза той.

Пред Bulgaria ON AIR какво улавя обективът му разказа и фотографът Йордан Симеонов. По думите му, в последните няколко години конфликтът в политическата среда все повече изчезва и тя се превръща в едно цяло. 

Той визира това със снимка от преговорите в коалицията, на която са заснети Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов. "Сега всичко е в една посока в политиката, тази снимка го илюстрира много добре", посочи той.

Кадърът, който Симеонов отбеляза като направилия му най-силно впечатление е този на Валери Симеонов, заснет от Румяна Тонева, който държи папка в ръцете си и я е насочил към останалите депутати в парламента. По думите на фотографа жестовете на политика показват, че той е доволен от това споразумение, което се крие в папката.

Според фотожурналистите Бойко Борисов е обект номер 1 за фоторепортерите. 

"Той кара медийната тълпа да го чака час-два, след което пристига ударно, но за кратко време. Създава някаква новина и си тръгва. Който го заснел-заснел", разказа Димитров.

Симеонов допълни, че Борисов не е политик, който се съобразява с протокола, напротив, той е човекът, който определя нещата.