България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първо живей, а после снимай!

Това трябва да е мотото на selfie-тата, настоя доц. д-р Маргарита Бакрачева пред Bulgaria ON AIR

25.04.2017 | 09:21 Редактор: Иван Берберов
Първо живей, а после снимай!

Ако учим децата си да познават и харесват себе си, няма да има нужда да събират одобрението и харесванията в социалните мрежи. Ако човек обича себе си, няма да има нужда да прави екстремни неща за да събира внимание, това заяви фотографът Велислава Каймаканова-Ножарова в студиото на "България сутрин".

"Децата трябва да се възпитават да бъдат индивидуалисти. Трябва да изградим някаква мярка в подражаването към други", допълни тя.

Има такова понятие като "селфизъм". Това е компенсаторно заболяване, което дава това, което липсва на човек. Принципът е като хазартната зависимост - тук обаче говорим за харесвания, посочи психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева пред Bulgaria ON AIR.

"Мотото на selfie-тата трябва да бъде: Първо живей, после снимай!", категорична бе тя.

Най-добрият метод за превенция от заснемането на рискови selfie-та или каквато и да е друга потенциална заплаха за децата, смята доц. Бакрачева, е връстници към връстници да се популяризира опасността.

"Личният пример е много по-силен от забраняването от по-възрастния. Деца доброволци, трябва да говорят и публикуват материали за свои връстници с цел популяризиране на опасността от дадено действие", посочи тя.

Едно от най-опасните места за деца са гарите. Тече високото напрежение от 25 киловолта. Влаковете не могат да спрат бързо. Има много подробности, с които хората не са запознати. На един влак му отнема около километър за да спре.

Обясни Петър Бунев от синдиката на българските железничари пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Трябва родителите да контролират децата си и да им обясняват за опасностите. Пострадали са 6 деца за 2 години. Има ли как да се предпазиш, ако се качиш от локомотив, но по-добре да не говорим за това, за да няма допълнителни пострадали", добави той.

Вижте още!