България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Злато или уран и арсен... Да има ли мина в Трън?

Срещу 1,5% концесионна такса искат да вземат 100% от природата на трънчани, жалва се жител на града пред Bulgaria ON AIR

27.04.2017 | 08:07 Редактор: Тодор Петров
Злато или уран и арсен... Да има ли мина в Трън?

Предстоящият местен референдум на 11 юни ще реши дали да има мина за добив на подземни богатства в Трън. Позициите на трънчани и еколозите обаче се разминават и в студиото на "България сутрин" двете страни аргументираха позициите си.

Жителят на Трън Искрен Миланов е на мнение, че има опасност за здравето на хората, тъй като в земята, която искат да разработват е доказано наличието на уран и арсен. Според него няма как настоящата оценка на околната среда да е реално, тъй като тя се възлага и заплаща от инвеститора.

"Срещу 1,5% концесионна такса искат да вземат 100% от природата на трънчани. Един олигарх, който по закона за земните богатства декларира откритие, което отдавна е в националния геофонд, сега без да се налага да прави допитване отива и иска да разработва находището. То е закрито от държавата като безперспективно", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Според експерти обаче борсововата цена сега е в пъти по-висока дори в находището да има по 1,8 грама злато на тон.

Екологът и специалист по устойчиво развитие Боян Рашев отбеляза, че е нормално хората да се страхуват, когато чуват думи, звучащи странно. Той настоя, че индустрията се развива страшно бързо и се използват мини с все по-малко съдържание на подземни богатства. 

"Няма място в света, където да няма уран и арсен. Въпросът е в какви количества и състояние са те", посочи той и добави, че възложителят по одобрено задание от министерството наема фирма, която да направи оценка, след което всички данни се обсъждат.

Даниел Киряков от Българската минно-геоложка камара коментира в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев, че опасенията на хората имат основания само ако се вярва на слуховете. 

"България е минна държава, това не е пиарски ход. Тази индустрия дава между и 3 и 5% на брутния вътрешен продукт на страната", сподели той. Според Киряков проектът в Трън е част от стратегията България да си върне индустриалните позиции.