България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Икономист и геолог с противоречиви мнения за ползите и вредите от златодобива в Трън

Референдумът ще реши дали да има мина

24.04.2017 | 08:33 Редактор: Василена Василева
Икономист и геолог с противоречиви мнения за ползите и вредите от златодобива в Трън

Местен референдум ще решава дали да се добива злато на територията на община Трън. Допитването ще се проведе на 11-ти юни. Жителите на общината ще отговарят на въпроса: "Съгласни ли сте община Трън да не одобрява устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства?"

Повече инвестиции и повече капитал ще доведат до повишаване на икономиката на страната ни, категорично заяви икономистът Владимир Каролев в студиото на "България сутрин". Според него минната индустрия е отлична предпоставка за създаването на нови работни места и подобряване на икономическото положение на страната ни.

Икономистът оспори твърдението, че там където има минна индустрия, няма туризъм, а за пример даде община Чавдар, на територията на която има съоръжения на две предприятия от минерално-суровинния бранш.

Минните проекти обаче могат да крият рискове, тъй като добив на злато няма как да бъде получен без извличането на уран, опроверга геологът Даниел Попов.

Пред Bulgaria ON AIR той поясни, че гражданите несъмнено имат право да изразят своята позиция, но проблемът е достъпът до информация. Попов спомена, че докладите показват наличието на уранова минерализация и арсен в златоносната жила в мина "Злата". Все още обаче не е установено в какви количества е той.

"Информацията беше скрита от инвеститорите до сега. В докладите трябва много подробно да бъде описан целият минерален състав и наличието на уран да бъде ясен. Също така технологията, по която ще се добива рудата, трябва да бъде описана, не по-маловажен е и начинът, по който уранът ще бъде отделен от златото", коментира още геологът Даниел Попов в студиото на Лора Инджова, Симеон Белев и Константина Живова.