fallback

Спазват ли съвременните българи езиковите норми?

По темата говориха езиковедът доц. д-р Борислав Георгиев и поетесата Надежда Захариева

24.04.2017 | 10:46 Автор: Мария Аладжова

Готвят ли се нови промени в българския език и необходими ли са те? По темата в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR говориха езиковедът доц. д-р Борислав Георгиев и поетесата Надежда Захариева.

Георгиев предлага да бъде въведена нова система, която да инициира и анализира необходимостта на промените в езика. Той дава за пример системата, която е работила в България до 1945 година:

"Министерството на просвещението тогава е назначавало специални правописни комисии, които работят с много широка представителност и всъщност министърът на просвещението издава нормативен документ. Аз предлагам въз основа на всички лингвистични центрове в провинцията и в София да се възобнови тази правописна комисия".

А според поетесата Захариева масовото неспазване на езиковите правила, както в писмената, така и в разговорната реч, се дължи на пропуски в образователната система. 

"Спомням си колко строги бяха нашите учители, които ни учиха да говорим правилно. Струва ми се, че изискванията сега не са толкова строги".

 

fallback
Още от България сутрин
fallback