Голяма част от младите са неграмотни?

Грешките при речта се отразяват и върху писането ни, коментира проф. Владко Мурдаров

03.08.2016 | 17:09 Редактор: Ирина Георгиева
Голяма част от младите са неграмотни?

Степента на грамотност сред младите хора не е висока. Това коментира езиковедът проф. Владко Мурдаров от Института по български език към БАН за "Фокус" по повод процента на грамотност сред младите хора, най-честите правописни, пунктуационни и правоговорни грешки, както и речта на публично говорещите личности.

Много е трудно да се отговори на въпроса какъв е процентът на неграмотност сред младите хора.

"Наистина не е висок. Конкретни числа не могат да бъдат назовани, защото има всякакви млади хора. Впечатлението е, че степента на грамотност, която се проявява в тези случаи, не е висока", каза той. 

Проблемът с неграмотността трябва първо да се реши в училището, смята проф. Мурдаров. 

"В училище човек получава съответната грамотност. Човек трябва през целия си живот, когато пише, непременно да се съобразява с правилата, които са утвърдени. Затова е необходимо и това е нашата грижа в Института за български език - да създаваме непрекъснато нови справочници, които да включват случаите, в които най-много хората се колебаят и при писане, и при говорене, за да можем по този начин да помогнем на хората да се ориентират и да избягват грешките, които допуска", каза още езиковедът.

По думите му грешките при речта се отразяват и върху писането ни.