България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Европа поощрява агресията спрямо себе си, алармира експерт по сигурност

Методите срещу тероризма са неадекватни, настоя Христо Смоленов пред Bulgaria ON AIR

21.04.2017 | 07:44 Редактор: Тодор Петров
Европа поощрява агресията спрямо себе си, алармира експерт по сигурност

Европа поощрява агресията спрямо себе си. Досегашните методи за противодействие на терора са неадектватни. Военните методи се оказват несъстоятелни. Стратегическата концепция и организация за национална сигурност не отговаря на предизвикателството. 

За това алармира експертът по сиггурност Христо Смоленов в студиото на "България сутрин" след снощния терористичен акт в сърцето на Париж, при който загина полицай, а двама други са в тежко състояние.

Според него да се хвърлят обвинения срещу френските или британските служби е нечестно от страна на политиците, които създават ситуация на безсилие. 

"Френските полицаи много съвестно си гледат работата. Терористите направиха френския президент Оланд жалък. Тероризмът не  може да бъде контриран с военни или полицейски операции. Борбата с тероризма трябва да бъде специален приоритет на ЕС", каза още Христо Смоленов.

Той е на мнение, че убийството на Осама бин Ладен е било преподчиняване на Ал Кайда и тя е била трансформирана в "Ислямска държава". 

"Някой има интерес да сме в насипно състояние. Редно е България да преосмисли собствените си приоритети. Самоубийственият път на Европа ме притеснява. Води се мощна психологическа война срещу цивилизацията на Европа", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът от Bloomberg TV Bulgaria Николай Кръстев се съгласи с мнението, че отглеждаме собствените си убийци. Той посочи пропуските на френската външна политика в Близкия Изток като причина за ставащото във Франция в последната година и половина. 

"Франция първоначално подкрепяше сериозно режима на Башар Асад, а сега се обърна срещу него. Това създава напрежение във Франция", подчерта той.

Eкспертът по сигурност проф. Николай Радулов посочи в телефонна връзка в сутрешния блок, че се изискват много познания, нови умения и съоръжения в борбата срещу тероризма. 

"Изоставането на службите след падането на Желязната завеса още не е преодоляно. "Ислямска държава" си е поставила за цел да разбие ЕС. С поделяне на част от общите ресурси няма да стане. Подобни вълци единаци ще се появяват непрекъснато във Франция", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Социологът Мира Радева е на мнение, че докато има богати страни, които акумулират висок стандарт и такива, в които има война и бедност, това напрежение ще се засилва. 

"Терористичните актове стават ежедневие. Този акт няма да засили влиянието на Марин льо Пен, а обратно - ще стресне французите и ще ги накара да търсят умерени решения", сподели тя.