Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Възможността за терористични атаки не е намаляла

Експертът по сигурност проф. Николай Радулов посочи, че основните заплахи са насочени към градове с джихадистки уклон

13.04.2017 | 20:53 Редактор: Жанета Нейкова
Възможността за терористични атаки не е намаляла

Нивото на опасност в Европа не е намаляло. Нито реалната възможност за извършване на терористични атаки. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" експертът по сигурност проф. Николай Радулов, 

Той гостува в Bulgaria ON AIR, за да анализира последните разкрития за атаката в германския град Дортмунд на 11 април. 

"Основните заплахи за сигурността са насочени в тези големи градове, които имат квартали с население с джихадистки уклон. В Лондон има, в предградията до Париж също. В Германия освен официално присъстващите 1,5 млн. мигранти със статут на бежанци, има още поне толкова нелегални други", посочи експертът.

Проф. Радулов поясни, че специалните служби на Франция и Германия вече са натрупали опит и се опитват да бъдат на нивото на ситуацията. Но все пак той е убеден, че нивото на опасност на Стария континент остава. 

Експертът по сигурност бе категоричен, че всичко от атентата в Дортмунд сочи към "Ислямска държава", но по-скоро е бил предизвикан от идеологията на терористичната групировка, отколкото плануван от самата нея:

"Не е сигурно, че има организационна връзка между извършителите и ръководството на "Ислямска държава". Възможно е хората, взривили бомбите в Германия, да са повлияни от политиката и медийното въздействие, което "Ислямска държава" се стреми да оказва", смята той.

Според Радулов извършителите на такъв терористичен акт го правят, първо за да сплашат и след това, за да обявяват някаква политическа идея.