България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Според статистика 62% от българите са религиозни. Журналист ги нарече "абстрактно вярващи"

Деяна Маринова-Джуджи и Цветан Атанасов-Цецо Елвиса търсиха пред Bulgaria ON AIR разликата между религия и вяра

14.04.2017 | 11:10 Редактор: Жанета Нейкова
Според статистика 62% от българите са религиозни. Журналист ги нарече

Религиозните хора у нас отстъпват като дял от населението спрямо останали свят. В същото време зад граница има доста повече атеисти, отколкото в България.

62% от хората по света се определят като религиозни. Всеки четвърти се определя като нерелигиозен, а над 9% казват, че са атеисти. Останалите не могат да отговорят на въпроса. 

Точно 51% от българите се определят като религиозни хора. 35% като нерелигиозни, а атеистите са едва 3%. Всеки десети не може да даде отговор.

Изследването поставя страната ни в средата на класацията по декларирана религиозност. Това е под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят.

Гости в студиото на "България сутрин" коментираха темата. Журналистът Деляна Маринова-Джуджи и певецът Цветан Атанасов, известен с прякора "Цецо Елвиса" гостуваха на Разпети петък.

"Българите са абстрактно религиозни. Това, че ядеш шаран на Никулден и козунак на Великден не те прави религиозен. Но, хубавата страна е, че традициите се запазват", смята Маринова.

Според Джуджи важна е и друга класация, която изследва колко са щастливи нациите. В нея българите сме на едно от последните места. 

"Българите не са щастливи и живеят зле, защото нямат вярата", посочи тя.

Певецът Цветан Атанасов отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че религията и вярата са две различни неща.

"Религията е позата по време на празниците, а вярата е това, което носиш в сърцето си. Колкото повече вяра имаш, толкова повече морални ценности ще имаш", смята той.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
религията създава из
преди 11 месеца
Баща ми е *** и религиозен и не мога да му търпя глупостите...С религия ги правят слабоумни и си съсипват децата...Моят дебилен баща си чете молитви да му 'влизат пари в къщата'...Не се е образовал и чака Господ...Допълнително с тези религии ги учат на въздържание и накрая стават какви ли не извратени ***...Сексът не е грях, а нормална нужда на тялото... Сигнализирай за неуместен коментар