България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Козунаци, яйца... Спазват ли се традициите на Великден?

Първото боядисано яйце трябва да е червено, напомни баба Маргарита от село Драганово пред Bulgaria ON AIR

13.04.2017 | 08:05 Редактор: Иван Берберов
Козунаци, яйца... Спазват ли се традициите на Великден?

Първото боядисано яйце трябва да е червено като кръвта на Исус Христос, който се е мъчил на кръста. След това яйцето се слага до иконата му и остава там до другата година, сподели най-старата майсторка баба Маргарита от село Драганово.

Селото е прочуто с големите си градини, зеленчуците и най-ревностните пазители на Великденските традиции - Драгановските баби.

Тя допълни, че традицията повелява престоялото яйце до иконата на Сина Божи да се разчупи, когато идва следващото да го смени. Ако престоялото яйце е пълно, то и годината ще е плодородна.

Баба Маргарита разкри типичната за района техника за боядисване на яйца чрез увиването им в сварени люспи от лук.

Друг елемент от празничната трапеза и традиция са козунаците. Специалитет на селото са плетените козунаци и козуначените кошници с червено яйце в тях.

"Рецептата е с пресято брашно няколко пъти, разбити яйца, много топло помещение, за да втаса хубаво тестото и топли продукти, за да не се пресече процесът", разкриха местните баби.

За изготвянето на козуначената кошница се използва пръчка от черница и по нея се увива козуначеното тесто. Пече се на бавна температура и се слага червено яйце, за да се радват децата, споделиха майсторите на празничния сладкиш.

Вижте още!