България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Георги Близнашки: Президентът Радев е добронамерен, но му липсва опит в политиката

"Нека му дадем възможност да се поправи", призова бившият служебен премиер

12.04.2017 | 09:08 Редактор: Мария Аладжова
Георги Близнашки: Президентът Радев е добронамерен, но му липсва опит в политиката

Президентът Радев е добронамерен в стремежа си да разреши проблема с етническия вот, но му липсва политически опит. Това мнение сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки в коментар за позицията на президента относно въпроса с уседналостта.

Във вторник държавният глава заяви, че приветства формулираните законови промени в Изборния кодекс от страна на служебното Министерство на правосъдието.

Близнашки обаче е категоричен, че подобен тип решения следва да се взимат от редовното правителство, а президентът в случая е арбитър и има последната дума. 

"Това е една техника и нищо повече (уседналостта - бел. ред). Трябва да се помисли как си представяме бъдещето на нашата национална общност, защото проблемът с вота в Турция е едно, проблемът с вота на тези 2 млн. българи, които са зад граница да търсят работа и препитание, е нещо друго. Сложните проблеми нямат лесни решения", посочи бившият служебен премиер.

"Президентът е добронамерен в тази ситуация. Това, което го подвежда, е липсата на политически опит. Иначе той вижда, че има проблем и се опитва бързо да намери някакво решение и открива тази възможност, която не е нещо ново, това се обсъжда от доста време насам", добави той.

Близнашки изключи тезата, че с позицията си Радев цели да създаде втори властови център в държавата и призова: "Нека му дадем възможност да се поправи".

И все пак експремиерът не изключи вероятността, че ако държавният глава продължи да взима неправилни решения, може да се стигне до импийчмънт, "но не е това тема на сериозен разговор към днешна дата", завърши той.