България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Хиляди тръгват на път, КАТ следи за превишаване на средната скорост

Алекси Стратиев, Любка Маринова и Христо Радков в дискусия по темата в ефира на Bulgaria ON AIR

12.04.2017 | 08:15 Редактор: Тодор Петров
Хиляди тръгват на път, КАТ следи за превишаване на средната скорост

КАТ предприема мерки и ще следи за превишаване на средната скорост при предстоящото голямо пътуване. Очаква се стотици хиляди българи да се отправят на път в следващите няколко дни за Великден. 

"Средната скорост е започнала преди 3 години. На магистрала "Люлин" бе поставена система, която изчислява средната скорост - една камера заснема автомобила в началната точка, втора камера в крайната точка и изчислява времето, за което е преминато разстоянието", разясни бившият директор на КАТ Алекси Стратиев в "България сутрин".

Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи отбеляза в студиото на Bulgaria ON AIR, че не е необходимо средната скорост да фигурира в закона. 

"За миналата година имаме 30 хил. съставени фиша от тази камера", посочи тя и подчерта, че все още сме на първо място по смъртност на пътя - 99 на 1 млн. души.

Христо Радков, който е член на МЕНСА България, е категорично против въвеждането на средната скорост. 

"Занимаваме се с поредната глупост. От превишена скорост миналата година са загинали 6 души. Защо трябва да въвеждаме тези скъпи неща?", настоя той.

Той е категоричен, че "Пътна полиция" не трябва да спира тировете в аварийната лента на пътното платно. Христо Радков посъветва новия парламент да работи върху чисто нов закон за движение по пътищата.

Алекси Стратиев отбеляза, че при всички случаи в следващите почивни дни ще има задръствания. По думите му на гръцката граница ще има облекчен режим на преминаване.

"Предупреждавам гражданите, които ще пътуват по магистрала "Хемус", че там ги очаква голямо задръстване", обърна внимание Любка Маринова.