България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

280 хиляди българи се отправят към туристически дестинации за Великден

70 хиляди от тях ще пътуват в чужбина

11.04.2017 | 08:09 Редактор: Мария Аладжова
280 хиляди българи се отправят към туристически дестинации за Великден

Ако през изминалата 2016 година България са посетили близо 10 млн. и 500 хил. туристи, то през тази се очаква техният брой да се увеличи с още един милион. Тези данни представи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Голям туристически интерес прогнозират от бранша и на предстоящите Великденски празници. 

"Около 280 хиляди ще бъдат пътуванията на българи, свързани с Великден, от тях близо 70 хиляди ще излязат в чужбина", посочи доц. Драганов.

Освен светите места около Пловдив, Троян и Велико Търново, и морските курорти ще приемат туристи за празника. По българското Черноморие се очакват близо 7 хиляди души.

Планините също ще предлагат добри условия за отдих, тъй като там сняг все още има и желаещите могат да комбинират почивката си с уроци по ски и сноуборд.

А за столичаните, които на Великден ще бъдат в София, също има редица интересни места в близост, които могат да посетят, посочи от своя страна блогърът Юлия Вукова.

Това са археологическия парк "Тополица", язовир Душанци, Еленската базилика, паметникът на Вазов "Дядо Йоцо гледа" край Очин дол, Черепишкия манастир и други.