България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За правителството и цензурата - говорят карикатуристите

Следващата сряда излиза четвъртият брой на вестник "Прас-Прес"

06.04.2017 | 10:07 Редактор: Тодор Петров
За правителството и цензурата - говорят карикатуристите

Следващата сряда ще излезе четвъртият брой на вестник "Прас-Прес". Това обявиха пред Bulgaria ON AIR част от авторите на изданието - карикатуристите Христо Комарницки и Чавдар Николов, които продължават да имат сериозен проблем с разпространението на вестника.

Карикатуристите успяват да изградят собствена мрежа, за да достига "Прас-Прес" до гражданите, а вече са подготвили и свой вариант на правителството в страниците на вестника.

"Проблемът с разпространението е нещо, с което се сблъскваме по пътя ни към читателите. Бяхме принудени да поемем разпространението в собствени ръце и да изградим своеобразна мрежа, алтернативна на монополната съществуваща", сподели Христо Комарницки в "България сутрин".

Според него ситуацията е странна и абсурдна, но тя показва всички проблеми, които "тлеят под повърхността на фасадната ни демокрация".

"На последните избори надделяха страховете - реални или не. Човек се вкопчва в познатото и избягва резките промени. Ще съм много доволен правителството между ГЕРБ и "Обединени патриоти" да е стабилно дълго време, защото това ще ни даде много хляб. Това ще бъде поредната дрешка, която Борисов ще облече - с извезано лъвче и трикольор", каза още Комарницки.

Чавдар Николов посочи, че получават отказ  за разпространение на вестника и от някои големи фирми. Карикатуристите предполагат, че това се случва под натиск. 

"Постоянно има атмосфера, където всеки може да поднесе упражняване на цензура пред управляващите. Този, от който зависи разпространението, вече е толкова самонадеян и защитен, че се стига до абсурдни действия да се занимава с един малък вестник", обясни Чавдар Николов.

По думите му посредниците между управляващите и управляваните са карикатуристите и журналистите, и когато тази връзка не действа се появяват изкривявания. 

"Ако журналистиката в България има категорична позиция да не бъде на страната на едните, възможно е обществото да реагира адекватно", посочи той.