България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Настимир Ананиев: Не са изключени разговори с "Нова Република" и "Да, България"

Те ще бъдат породени от темите в следващия парламент, убеден е той

04.04.2017 | 09:53 Редактор: Мария Аладжова
Настимир Ананиев: Не са изключени разговори с

Бъдещи разговори между реформаторите, членовете на "Нова Република" и на "Да, България" ще има. В това е убеден зам.-председателят на ДБГ Настимир Ананиев. Според него проблемите в десницата идват от това, че хората в нея не се обединяват около един ясно изявен лидер, но това, което ще ги обедини в бъдеще, ще са зададените в бъдещия парламент теми.

"Дясното има криза на лидерството. Аз не мисля, че Реформаторският блок се е обединил около лидери. Криза на лидерството значи, че трябва да има лидер, който трябва да бъде припознат. За мен Реформаторският блок се беше обединил около конкретни идеи, които бяха записани в програмата", посочи Ананиев. 

След като след изборите заваляха оставки вдясно, днес ДБГ също ще има събрание на изпълнителния съвет, на който ще бъде обсъдена ситуацията. Очаква се резултатът от срещата да бъде оповестен в 12:30 на брифинг.

Противно на Ананиев, Методи Андреев от "Нова Република" не се съгласи с тезата за криза на лидерството:

"Докато дясното търси начин да се коалира и да се обедини около лидери, то претърпява фиаско. Дясното или дясноцентристко, ако търси единение, то трябва да се обединява около принципи.

Ние търсихме обединение около лидерски групи. Вдясно има доста наслоени лични отношения. Има доста междуличностни отношения в самите партии. Ако искаме да бъдем ефективни, трябва много скоро да изградим нова дясноцентристка формация, както беше навремето СДС".