България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фалшиви имейли от името на НАП атакуват с опасни вируси

Писмата съдържат zip файл, носител на "Троянски кон"

04.04.2017 | 08:22 Редактор: Мария Аладжова
Фалшиви имейли от името на НАП атакуват с опасни вируси

Имейли от името на НАП атакуват незащитени компютри с опасни вируси. Писмата уж предупреждават за спешна промяна на сроковете за подаване на декларации от осигурените лица и съдържат прикачен файл с разширение zip.

Заплахите за глоби от 3000 до 6000 лв. приковават вниманието на ползвателя на компютъра, който отваря опасния zip файл и по този начин допуска "Троянския кон" да атакува системата.

"Троянският кон се свързва със създателя си и му осигурява задна вратичка до вашия компютър. Може да се използва за кражба на поверителна информация, данни за дебитни и кредитни карти, пароли, потребителски имена, проекти на фирми и компании и всички други важни информации. Единственият начин е при стартирането на "Троянския кон" да бъде засечен от антивирусната, след това няма шанс", обясни в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR етичният хакер и експерт по компютърна сигурност Ростислав Петров.

Конкретният проблем обаче не е нов, а от няколко месеца, сочат експертите. Важно е дадено лице да може да разпознае, че писмото, което получава не е с истинския адрес на НАП.

"Напоследък този вид измамници са се усъвършенствали и мейлът е написан на доста грамотен български език - нещо, което не е характерно за този вид вируси", добави от своя страна вторият събеседник в студиото Емануил Георгиев от Центъра за безопасен интернет.