България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Шоково поскъпване на стоки заради газта - има ли повод за притеснение?

Проблемът е в това, че ценовото равнище у нас е много по-ниско в сравнение с европейското, твърдят експерти пред Bulgaria ON AIR

31.03.2017 | 08:32 Редактор: Луиза Божинова
Шоково поскъпване на стоки заради газта - има ли повод за притеснение?

От 1 април цената на природния газ ще скочи с около 30%, а това ще доведе до поскъпване на парното, топлата вода и редица други стоки. В предаването "България сутрин" проф. Гарабет Минасян от Института за икономически изследвания към БАН каза, че у нас има два типа стоки - при едните трябва да следваме задължително международните цени, а другите се определят въз основа на вътрешното търсене и предлагане.

"Средното равнище на цените у нас е на половината от това, което е в Европейския съюз. При такова ниско равнище, следването на високи цени на международните стокови пазари се приема доста болезнено", поясни проф. Минасян в студиото на Лора Инджова.

Според бившия зам.-министър на финансите Любомир Дацов проблемът е в самата система. По думите му газта е само вид енергиен източник, той не е господстващ. 

"Около тридесет и няколко процента от потреблението на газ в България е съсредоточено в един единствен потребител и това е "Топлофикация-София". Така, че не виждам чак такъв голям проблем от гледна точка цени или евентуално конкурентоспособност на стоките ни", обясни той.

Проф. Минасян пък посочи, че газта не се използва навсякъде. "Ако вземем предвид отоплението, то ще дойде през зимата - тогава ще се отчете и въздействието в инфлацията", заяви той. "Това увеличение на около 30% на газта вероятно ще доведе до около 2% увеличение на инфлацията, което не е кой знае колко много, дори може да се оцени положително", предположи проф. Минасян.

Според него проблемът при нас не е в цените на енергията, те винаги ще се повишават, а в това, че ценовото равнище е много ниско в сравнение с това в ЕС. По думите му това означава, че изтича чист национален продукт навън, без да има някаква компенсация. 

"Редно е средното равнище на цените у нас да е около 60-65% от равнището в Европа. Това не означава, че цените у нас непременно трябва да се увеличават, има различни начини за регулиране на това ценово равнище. Например - като се погледне валутният курс", обясни проф. Минасян.

Според Дацов това не е драма, ако се направи едно сравнение с цените през последните няколко години, когато е имало по-високи цени за газа, от тези, които ще се получат с това увеличение. "Единственият проблем е, ако увеличаваме с повече нашите цени вътрешно, спрямо тези, които са получили като международни цени на останалите пазари", заключи той пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: