България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имената на депутатите стават ясни на 2 април

1,307 млн. избиратели са използвали преференция при гласуването

28.03.2017 | 08:50 Редактор: Тодор Петров
Имената на депутатите стават ясни на 2 април

До 30 март ще бъдат обявени мандатите на всяка от партиите, които намериха място в парламента. Най-късно на 2 април ЦИК трябва да обяви официално и имената на народните представители. 

Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Тя обяви още, че 1,307 млн. избиратели са отбелязали преференция в бюлетините си. Според нея объркванията са в много малко случаи, а гласоподавателите избират конкретни кандидати. 

"Приемането на протоколите върви бързо. 29 комисии вече предадоха, а днес до обяд се очаква още две да го направят. Извършва се повторно въвеждане на данните от преброителя. ЦИК прави анализ където има несъответствие и след това ще обяви официално окончателните резултати", обясни Камелия Нейкова.

Говорителят на ЦИК отбеляза, че партия "Възраждане" ще получи партийна субсидия, тъй като е събрала малко над 1% и не е коалиция. Коалициите имат право на субсидия, само ако имат избрани народни представители.

При 100% обработени протоколи ГЕРБ е победител в изборите с над 32% , за "БСП за България" са гласували 27,2%, а за Патриотите и "Воля" своя вот са дали близо по 9% от избирателите.

Под чертата остават ДОСТ, Реформаторският блок, Нова република, "Да, България" и "АБВ-Движение 21". Квадратчето "Не подкрепям никого" са отбелязали малко над 2%.