България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Рецептата на Румъния за борба с корупцията - полезна или агресивна?

Николай Хаджигенов, Биляна Гяурова и Тихомир Безлов коментираха пред Bulgaria ON AIR конференцията с Лаура Кьовеши

17.03.2017 | 08:46 Редактор: Луиза Божинова
Рецептата на Румъния за борба с корупцията - полезна или агресивна?

Прокурори бойкотираха срещата с главния прокурор на Националната агенция за борба с корупцията в Румъния (DNA) Лаура Кьовеши за опита на северната ни съседка. В предаването "България сутрин" адвокат Николай Хаджигенов сподели, че не е изненадан от липсата на присъствие от страна на нашите прокурори и политици на тази конференция. 

"Кьовеши дойде, за да каже как да се борим с проблемите и нашите политици, естествено, предпочетоха да не са там", каза Хаджигенов.

Директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова е на мнение, че разликата между Румъния и България е, че няма еднакво прилагане на закона. Гяурова сподели, че е присъствала на срещата в Съдебната палата, където Кьовеши е съобщила, че над 85% от сигналите, които DNA получава идват от граждани и в по-голямата си част са с автентична информация. 

"И нищо чудно, че само за миналата година от над 1200 обвинителни акта в Румъния имат към 870 ефективни осъдителни присъди", подчерта Гяурова в студиото на Лора Инджова. "Това показва, че хората там са разбрали, че законът може да се прилага еднакво за всички. При нас това още не се е получило", допълни  директорът на Института за правни инициативи.

Тихомир Безлов от Център за изследване на демокрацията обаче смята, че в България гледаме само позитивната част. 

"Един от острите спорове в Румъния са големите крайности, в които изпада агенцията, ръководена от Кьовеши. За да има присъда, трябва да получите доказателства. Проблемът там е начинът, по който се събират тези доказателства за политици и бизнесмени", коментира Безлов пред Bulgaria ON AIR.

Николай Хаджигенов обаче изрази несъгласие с казаното, като подчерта, че ако съдът в Румъния види, че има незаконно събрани доказателства, той ще ги отхвърли. 

Гяурова обаче се съгласи, че това, което агенцията търпи като критика е, че прави прекалено агресивни разследвания. 

Целия разговор вижте във видеото: