България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво трябва да очакваме от повишаване на напрежението между Европа-Турция?

Наистина можем да говорим за "време разделно", сподели бившият ни консул в Одрин Георги Димов пред Bulgaria ON AIR

17.03.2017 | 08:29 Редактор: Иван Берберов
Какво трябва да очакваме от повишаване на напрежението между Европа-Турция?

Какъв сценарий се очаква от ескалирането на дипломатичните отношения между Турция и Европа, коментира в студиото на "България сутрин" Георги Димов, бивш консул на България в Одрин. 

"Никак не е изключено да говорим за войни. "Време разделно" наистина е настанало", сподели Димов.

На въпрос дали тези думи са преекспонирани, гостът отговори, че намесата на южната ни съседка в нашата политика е прекалено грубо.

"Изявленията на турския министър за нашите избори дали са преекспонирани? Грубата намеса на Сюлейман Гьокче дали е преекспонирана?Планът на Турция е да продължи да се меси в нашата политика. Целта е референдума на 16 април в Турция е за смяна на формата на управление", обясни гостът за Bulgaria ON AIR.

За действията, които трябва да предприемем, за да противодействаме на това вмешателство в политиката ни, бившият ни консул обясни, че партиите и държавата трябва да предприемат няколко конкретни стъпки.

"Има най-малко по 3 стъпки, които трябва да предприемем: консолидиране на всички български партии за грубата намеса на Турция в политиката ни. Абсолютно внимание и следене на секциите в Турция и изборния туризъм. Засилен контрол по границата преди по време и след изборите. Днешна Турция е инкубатор на тероризъм."

По отношение на взаимоотношенията между Европа и Турция, Димов коментира, че се очаква референдумът в Турция да мине. 

"Очаква се референдумът да мине, но дори и да не мине той ще послужи за разделение на обществото - който е против Ердоган е обявяван за терорист и не-турчин. Най лошото е използването на религията за политически цели."

Вижте още във видеото: