Турски хакери превзеха редица профили в Twitter и атакуваха Холандия

Публикуваха пречупени кръстове и антинацистки послания

15.03.2017 | 23:00 Редактор: Тодор Петров
Турски хакери превзеха редица профили в Twitter и атакуваха Холандия

Поддръжници на турското правителство и президента Реджеп Ердоган овладяха профилите на медии и международни организации в Twitter.

От името на атакуваните профили хакерите публикуват антинацистки послания на турски език, пуснати с хаштаг "Нацистка Холандия". 

Съобщенията са придружени с пречупен кръст, гербът на Отоманската империя и закани като "Ще се видим на 16 април" – датата, на която ще се проведе референдумът в Турция за разширяване на правомощията на президента. 

Обект на атаката станаха профилите на Европейския парламент, службата на Северноамериканската служба на "Би Би Си", личният профил на френския десен политик Ален Жупе, както и на няколко германски медии. 

Дипломатическата криза между Турция и Холандия ескалира, след като Хага забрани на турски политици да провеждат агитационни митинги сред турската общност преди референдума в Турция. В отговор Анкара замрази двустранните отношения с Холандия. и обяви, че няма да пусне холандския посланик да се върне в страната. 

Избирателните секции в Холандия затвориха в 22 часа българско време, а първите резултати се очакват най-рано утре сутринта.