България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Предизборна агитация от Турция има от 2002 година, твърди Осман Октай

"Винаги се е злоупотребявало с етническия вот в България от външни сили", коментира той в "България сутрин"

08.03.2017 | 09:26 Редактор: Мария Аладжова
Предизборна агитация от Турция има от 2002 година, твърди Осман Октай

Видеото със Сюлейман Гьокче, агитиращо за етническа формация, не е прецедент. Подобни видеа винаги е имало след 2002 година в полза на друга етническа партия и това се е приемало за нормално, посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Осман Октай.

"Винаги се е злоупотребявало с етническия вот в България от външни сили. Това не е прецедент като реакция - това е добре, че най-после българските власти официално реагират", коментира Октай, като припомни случай от 2009 година, когато по време на местните избори в Бургас турският консул Бейза Юнтуна е отзована, заради намеса в политическата пропаганда по време на вота.

А журналистът Илхан Андай, който също коментира темата с предизборния клип, е на мнение, че реакцията на властите е била навременна:

"Това е добра новина за България - реакцията на СЕМ и вчерашното привикване на Сюлейман Гьокче във външно министерство, защото този човек в продължение на 14 месеца обикаляше в Източните Родопи и провеждаше срещи в нарушение на Виенската конвенция, която регламентира неговата дейност в такива райони. Той твърде много пъти посети регион Кърджали, но нито един път не влезе в кабинет на човек от властта - било местна, било държавна", посочи Андай.

Той направи прогноза, че след предстоящия вот, новата етническа формация няма да влезе в НС, за разлика от основните си конкуренти, които по думите му ще влязат с около 30 депутати.

Вижте пълния разговор: