България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ЦИК се заема с участието на турския посланик в клип на ДОСТ

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов видя нарушение в действията на Сюлейман Гьокче

08.03.2017 | 08:59 Редактор: Тодор Петров
ЦИК се заема с участието на турския посланик в клип на ДОСТ

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов взе отношение по казуса с участието на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче в предизборен клип на ДОСТ. Вчера Съветът за електронни медии се самосезира във връзка с клипа и обяви, че ще сезира Централната избирателна комисия.

Пред Bulgaria ON AIR Цветозар Томов обясни, че няма конкретна норма в Изборния кодекс, която забранява подобно участие, но в случая ЦИК има право да се самосезира. 

"Личното ми мнение е, че участието на представители на чужда държава в наша предизборна кампания определено е нарушение на добрите нрави. Има норма, която дава право на ЦИК, когато смята, че се нарушават добрите нрави, да налага санкции", сподели говорителят на ЦИК и уточни, че това не е прецедент.

От думите му стана ясно още, че комисията не се е произнесла с решение, а ЦИК непрекъснато бива сезирана от СЕМ по време на предизборна кампания.

Говорителят на ЦИК посочи, че утре ще се проведат консултациите с партиите за техни представители в секциите в чужбина. 

"Обичайно дават твърде малко предложения и това създава проблеми за организацията на секционните комисии извън страната. Винаги сме имали проблеми с попълването на състава на секционните комисии", сподели Цветозар Томов.

Той напомни, че изтича срокът за подаване на заявления от хората, които имат проблем с придвижването. Необходими са поне 10 заявления, за да бъде открита специална секция в техния район.