България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Белгийският крал" дава старт на София Филм Фест на 9 март

Финансират се малко филми, а опашката от български кинодейци е огромна, сподели актьорът Валентин Ганев пред Bulgaria ON AIR

06.03.2017 | 09:45 Редактор: Тодор Петров

На 9 март започва международният филмов фестивал София Филм Фест. 21-ият кинофестивал стартира с премиера на "Белгийският крал". 

"Очаквайте много приятен и шеговит псевдокументален филм. Филмът е копродукция между България, Белгия и Холандия. Беше показан на кинофестивала във Венеция, отзивите са чудесни. Филмът е с много елегантно чувство за хумор", сподели в "България сутрин" актьорът Валентин Ганев.

Филмът проследява турнето на малка делегация в Турция, водена от белгийския крал. Изведнъж той трябва да се завърне по спешност в родината, но има слънчеви изригвания и вулкани, които пречат това да се случи. Той предприема пътуване през България, където се сблъсква с различни перипетии.

На фестивала ще бъде показан и последният филм на Светослав Овчаров "Врагове", който ще върне зрителите във врмето на Балканската война. В ролите са Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров.

Гостът на Bulgaria ON AIR коментира състоянието на българското кино и държавното финансиране.

"Има доста тромава система за финансиране на българското кино. Стои огромна опашка от български кинодейци, които чакат, а се финансират съвсем малко филми. Слава Богу, филмите, които излизат и завоюват международни награди, стават все повече", каза още Валентин Ганев.